Seminar: Jonge klaren: en nu?

De afgelopen maanden is er in de media veel aandacht geweest voor werkloosheid onder jonge, afgestudeerde medisch specialisten. Deze artsen komen na jaren van (super)specialisatie niet aan een baan, wat voor veel onrust zorgt. Maar in hoeverre is deze onrust terecht? Geldt dit voor elke regio en of intramuraal specialisme? En moet je hier rekening mee houden in je keuze voor een specialisatie?

Op 16 november 2021 organiseerde Stichting Arts & Organisatie een seminar over werkloosheid onder jonge klaren. Op deze interactieve avond gingen we in gesprek met verschillende experts: natuurlijk de jonge klaren zelf, maar ook het ziekenhuisbestuur en het capaciteitsorgaan.

Het seminar gemist? Deze is vanaf nu tegen gereduceerd tarief terug te kijken!

Sprekers

  • Thomas Schok (33) is chirurg-oncoloog en gastro-intestinaal chirurg en is thans werkzaam als fellow in het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek. Daarnaast verricht hij onderzoek naar de toekomst van de chirurgische oncologie als PhD-kandidaat aan de Universiteit Leiden.

    Na zijn opleiding geneeskunde is hij aan de slag gegaan als arts-assistent bij de vakgroep chirurgie in het VieCuri te Venlo. Vanuit dit ziekenhuis is hij gestart met zijn opleiding tot chirurg. Na 4 jaar perifeer te zijn opgeleid, heeft hij anderhalf jaar opleiding gevolgd in het Maastricht Universitair Medisch Centrum en is daarnaast een halfjaar werkzaam geweest in het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam.

    Naast de klinische werkzaamheden heeft hij ruime beleids- en bestuurlijke ervaring opgedaan in zijn studententijd en nadien en is hij thans bestuurder bij VvAA (een verzekerings- en dienstverleningsbedrijf voor zorgprofessionals) en maakt hij deel uit van het algemeen bestuur van het Universiteitsfonds Limburg.

    Het thema arbeidsmarkt vraagt op dit moment alle aandacht en Thomas zet zich als regiovertegenwoordiger, samen met andere jonge klare chirurgen, in een landelijk overleg in voor de belangen van deze groep zorgprofessionals. Daarnaast onderhoudt hij contact met verschillende andere disciplines om ook daar de belangenbehartiging naar een hoger niveau te tillen.

    Thomas zet zich actief in om Jonge Klaren een stem te geven in de huidige arbeidsmarkt. Op 16 november zal hij de rol van avondvoorzitter vervullen, om zo het seminar vloeiend te laten verlopen én kritische vragen te stellen aan de sprekers.

  • Dr. J.A.A.M. (Ronnie) van Diemen-Steenvoorde is sinds 1 juni 2020 directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij was tot 1 juni inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Daarvoor was zij voorzitter van de raad van bestuur van GGZ Oost Brabant. Eerder vervulde ze diverse functies bij het VUmc in Amsterdam, waaronder directeur van het Instituut voor onderwijs en opleiden, hoogleraar Ontwikkeling en kwaliteit medisch onderwijs.

    Ronnie studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze is in het Wilhelmina Kinderziekenhuis opgeleid tot kinderarts-nefroloog. Ze promoveerde tijdens haar opleiding op het onderwerp hemodialyse en niertransplantatie bij kinderen.

  • Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit is sinds oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het UMCG vanuit een achtergrond als internist acute geneeskunde, hoogleraar en afdelingshoofd interne geneeskunde in het Erasmus MC. In de recente jaren was zij daarnaast o.a. hoofdopleider interne geneeskunde voor de regio ZWN en lid van de raad van commissarissen van zorgverzekeraar CZ. Haar onderzoekslijn is gericht op de toekomst van de zorg waarbij digitalisering, ehealth, opleiding, data geïnformeerd en ondersteund werken kernbegrippen zijn.

    Als onderdeel van haar passie voor de acute zorg en opleiding was zij founder van abcdeSIM/VirtualMedSchool, een spin-off bedrijf waar serious games worden ontwikkeld voor artsen en verpleegkundigen gebaseerd op een fysiologisch model (AI) van de mens om zo vroege herkenning van ernstig zieke patiënten te leren.

    Vanuit de commissie Medisch Specialist 2025 was zij medeverantwoordelijk voor de FMS visie op de medisch specialist van de toekomst waarbij kernbegrippen netwerkgeneeskunde en zorginnovatie hoekstenen van deze visie zijn.

  • Olivia Butterman is programmasecretaris bij het Capaciteitsorgaan. Daar werkt zij aan instroomadviezen voor de medisch specialistische opleidingen. Het doel van die adviezen is het aanbod en de vraag naar specialisten in balans te brengen.

  • Karel-Jan Lensen is 39 jaar oud, gehuwd en vader van 3 dochters. In oktober 2020 heeft hij zijn opleiding tot internist-infectioloog afgerond. Vlak daarvoor is hij ook gepromoveerd. Na zijn opleiding is hij in de eerste instantie verder gegaan als onderzoeker in het UMCG in Groningen bij gebrek aan vacatures voor internisten/infectiologen. Kort daarna kon hij gelukkig wel in de kliniek aan de slag en is hij 9 maanden lang (initieel contract van 6 maanden en vervolgens nog 3 maanden verlenging) werkzaam geweest als 'chef-de-clinique' COVID-19 in het Deventer ziekenhuis.

    Sinds afgelopen september is hij werkzaam bij Comicro B.V. Dit is een microbiologisch laboratorium in Hoorn dat de microbiologische diagnostiek en consulten verricht voor het Dijklander ziekenhuis, Zaans Medisch Centrum en voor verpleeghuis- en huisartsen in die regio. Hij werkt daar 4 dagen in de week waarvan er 1 dag thuis gewerkt kan worden. Vanwege de reisafstand blijft hij echter ook 1 nacht in de week in Hoorn slapen.

    Tijdens het seminar zal Karel-Jan als Jonge Klare zijn persoonlijke verhaal vertellen, en vervolgens samen met de andere sprekers een blik werpen op de mogelijke oplossingen voor dit grootschalige probleem.

Vorige
Vorige

Workshop: (medisch) leiderschap

Volgende
Volgende

Congres: De Digitale Dokter: Zorg in een tijdperk van enen en nullen