Congres: De Digitale Dokter: Zorg in een tijdperk van enen en nullen

Ben jij geïnteresseerd in de toekomst van de Nederlandse zorg? Blijf jij graag op de hoogte van de nieuwste digitale ontwikkelingen? Of houd jij je graag bezig met e-health, Artificial Intelligence of big data en zou je je hierin willen verdiepen middels een geaccrediteerde nascholing?

Op 29 mei 2021 vond het congres “De Digitale Dokter: Zorg in een tijdperk van enen en nullen” online plaats met sprekers op locatie.

Digitale zorg is overal en steeds actueler. Van bestuurlijk niveau tot aan patiëntencontact: in dit congres komen alle aspecten aan bod. We zullen dit congres gaan aftrappen met een nadere definiëring van het thema, waarbij er zowel op landelijk als op patiëntniveau wordt gekeken naar e-health en data driven healthcare. Vooraanstaande experts op het gebied van digitale zorg, zoals prof dr. Jan Kremer (Zorginstituut), prof. dr. Andre Dekker (Maastricht UMC+) en dr. Martijn de Groot (REshape Nijmegen), zullen verdiepende lezingen verzorgen en met elkaar in gesprek gaan tijdens interactieve panel discussies over e-health, Artificial Intelligence en big data in de dagelijkse praktijk.

Congresbestuur

Bente Muntinghe, Eva Korte, Jorien Scholten, Marloes de Jonge en Bente van den Boom

Sprekers

  • Prof. dr. Erik Buskens (1962) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werd na de Koninklijke Landmacht gediend te hebben junior onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na afronding van zijn promotieonderzoek (1994) volgde een aanstelling als klinisch epidemioloog en onderzoeker Medical Technology Assessment bij het Julius Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 2006 volgde de benoeming tot hoogleraar Health Technology Assessment, Afdeling Epidemiologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Groningen. Vanaf 2009 tot 2016 was Erik Buskens tevens Programmadirecteur Healthy Ageing UMCG. Als (co-) promotor droeg Buskens bij aan de totstandkoming van ruim 20 proefschriften en was (co-)auteur van ruim 240 artikelen. Daarnaast bekleedde hij meerdere nevenfuncties waaronder het voorzitterschap van Nederlandse Vereniging voor Technology Assessment in de Gezondheidszorg, en is hij thans commissielid programma preventie ZonMw en toezichthouder bij Accare en ZuidOostZorg.

  • ‘We zitten midden in een overgang van trial and error naar systems medicine’, zegt Judith van Schaik, die bij Roche Nederland verantwoordelijk is voor personalised healthcare. ‘Vroeger leerden artsen het vak van hun professor, pasten de opgedane kennis toe in de praktijk en integreerden dit met hun ervaringen. Dankzij nieuwe technologieën, big data en kunstmatige intelligentie kunnen we de individuele patiënt gedetailleerder in kaart brengen. Nieuwe inzichten leiden ertoe dat onderzoek efficiënter wordt, behandelingen gepersonaliseerd worden en de gezondheidszorg duurzaam wordt.’ Arts en bedrijfskundige van Schaik is tevens nauw betrokken bij de Personalised Healthcare Alliantie, een hoofdzakelijk Nederlands netwerk van deskundigen uit verschillende disciplines en organisaties, dat de transformatie van de zorg wil versnellen.

  • Mijn naam is Dennis Japink, ik ben sinds 2007 arts en in 2015 gepromoveerd. In de periode van mijn opleiding tot arts, mijn promotie, mijn vervolgopleiding heelkunde en mijn positie binnen Menzis is digitalisering, zorgdataverzameling, ZIS-EPD implementatie inclusief medische analyse van zorgprocessen in vele vakgroepen, de opkomst van digitale zorg en de zorgtransformatie die hiervoor nodig is, een rode draad geweest. Mijn interesse en passie voor (digitale) procesoptimalisatie en zorgtransformatie, met altijd het oog op het leveren van zorg, met bewezen meerwaarde kan ik in mijn huidige functie binnen Menzis helemaal kwijt. Ik ben binnen Menzis een van de trekkers als het gaat om het thema digitalisering en innovatie, meedenker in de verandering van de rol als zorgverzekeraar en verbinder tussen vele partijen (in de breedste zin van het woord) die zich bezig houden met zorg of de organisatie daarvan. Zorgtransformatie in de volgorde van eerst zorgevaluatie & gepast gebruik, dan implementatie van passende zorg en pas tot slot de digitalisering van hetgeen overblijft op de juiste plaats in het zorglandschap is het speerpunt waar ik mij voor inzet.

  • Mr. Iris de Groot, senior juridisch adviseur en manager ICTRecht. Innovatie verandert de zorg. Digitalisering wordt steeds belangrijker. Het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgaanbieders kan en moet bijvoorbeeld steeds vaker elektronisch. Deze innovatie is verder ook te zien bij medische hulpmiddelen, software en artificial intelligence maken onderdeel uit van de zorg. Dergelijke veranderingen brengen ook nieuwe juridische vragen met zich.  Iris de Groot is senior juridisch adviseur en manager bij ICTRecht. Ze is gespecialiseerd in specifieke juridische uitdagingen van zorginstellingen in de cloud. In dit kader houdt zij zich ook bezig met complexe vraagstukken op het gebied van privacy. Iris is bijvoorbeeld functionaris gegevensbescherming bij een grote zorginstelling.  Ze adviseert onder andere over onderwerpen als het elektronisch patiëntendossier, persoonlijke gezondheidsomgeving, elektronische uitwisseling van patiëntgegevens en medische hulpmiddelen. 

  • Prof. Andre Dekker, PhD (1974) is klinisch fysicus en hoogleraar Clinical Data Science aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en Maastro Clinic in Nederland. Zijn onderzoeksgroep Clinical Data Science van ca. 40 medewerkers richt zich op drie onderzoeksvragen 1. “Hoe kunnen we alle gezondheidsdata van alle mensen hergebruiken voor onderzoek?” 2. “Kan data-gedreven kunstmatige intelligentie gezondheidsuitkomsten voorspellen?” en 3. “Hoe kunnen we kunstmatige intelligentie toepassen om het leven van patiënten en burgers te verbeteren?” Prof. Dekker is auteur van 150+ wetenschappelijke publicaties, begeleider van 30+ promovendi en heeft meerdere prijzen en patenten op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. Hij was gastwetenschapper bij universiteiten en bedrijven in het Engeland, Australië, Italië, de VS en Canada en is in Nederland nauw betrokken bij Health-RI (NFU), de Nederlands AI Coalitie en het Digitale Samenleving onderzoeksprogramma (VSNU).

  • Martijn de Groot (1975) is medisch bioloog met een fascinatie voor de steeds verder gaande integratie van de mens met technologie. In het bijzonder gaat zijn belangstelling uit naar het gebruik van wetenschappelijke methoden en (digitale) technieken om individuele gezondheidsvraagstukken te beantwoorden. Hij is kritisch enthousiast over technologische innovaties en zet verandering in gang met oog voor mens en omgeving (people – planet – profit). Martijn promoveerde in 2004 op een biotechnologisch onderzoek in de transplantatiegeneeskunde en werkte als universitair docent en onderwijs vernieuwer op het UMCG (1998 – 2008). Hij vervolgde zijn loopbaan in Groningen als docent, onderzoeker en innovator bij de Hanzehogeschool (2007 – 2018), alwaar hij mede het Quantified Self Institute oprichtte. Sinds 2018 werkt hij als hoofd van REshape & Innovation Center op het Radboudumc in Nijmegen met als missie om gedurfde oplossingen voor complexe uitdagingen in de zorg te ontdekken én te implementeren.

  • De digitale transitie en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor de geneeskunde krijgt razendsnel vorm. Tot nu toe hebben voornamelijk de technische mogelijkheden en uitdagingen van deze ontwikkelingen op de voorgrond gestaan van het academisch debat, terwijl er ook een dringende behoefte is aan verheldering en begeleiding voor de verantwoorde ontwikkeling en het gebruik van deze technologieën. De ethische implicaties reiken immers verder dan privacy-waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan invloed op de arts-patiënt relatie, nieuwe manieren van het meten en verzamelen van evidence en toegankelijk houden van de zorg. Hoewel digitalisering aan de ene kant veel mogelijkheden biedt om de geneeskunde te verbeteren, biedt het ook uitdagingen. Deze mogelijkheden en uitdagingen staan centraal in het werk en de presentatie van Dr. Karin Jongsma, zij is als ethicus verbonden aan het UMC Utrecht.

  • Stephan Romeyn en Willem Grootjans zijn technisch medici, die onder professor Mark van Buchem werken in het CAIRE-lab van het LUMC. Zij  verwachten dat het samenbrengen van diverse fases van AI-ontwikkeling en -toepassing kennisbundeling vereenvoudigd. Hierdoor kunnen ideeën op het gebied van AI straks sneller tot uitvoering worden gebracht. “We geloven dat we door de toepassing van kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg kunnen verbeteren.” Het team van CAIRE-lab ziet AI als een krachtig hulpmiddel om de toenemende druk op de gezondheidszorg te accommoderen. Daarnaast zal volgens de onderzoekers met behulp van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van de zorg verbeteren. “Er kunnen betere diagnoses gesteld worden en behandelingen kunnen meer op de individuele patiënt afgestemd worden. Het is wel zaak om de veronderstelde effecten van kunstmatige intelligentie te meten, om de meerwaarde ervan voor de patiënt en maatschappij vast te kunnen stellen. Ook daar wordt in het CAIRELab veel aandacht aan besteed.”Stephan en Willem duiken in hun carrouselronde dieper in op het gebruik van AI in de zorg. Aan de hand van mooie voorbeelden van projecten die zij onder leiding van Prof. van Buchum uitvoeren nemen ze de deelnemer mee de wereld van AI in. Wat kan een computer namelijk zeggen over een MRI-scan van een patiënt met neurologische problematiek? En hoe kan AI ingezet worden als spraakherkenningstool in de spreekkamer?

  • Duurzaam digitaliseren.

    Jan Kremer is binnen de Nederlandse gezondheidszorg een van de vernieuwers in het denken over kwaliteit en innovatie. Zo bouwde hij in 2001 voor zijn patiënten de Digitale IVF poli en samen met Bas Bloem ontwikkelde hij in 2009 MijnZorgnet, een platform voor persoonlijke gezondheidsomgevingen. De laatste jaren is hij vooral bezig met nieuwe vormen van kwaliteit die antwoorden moeten geven op de grote vraagstukken van deze tijd, op gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, ongelijkheid en betaalbaarheid. Deze vraagstukken vergen andere benaderingen, waarbij we zekerheid en vertrouwen niet moeten zoeken in richtlijnen en dashboards, maar in een lerende attitude en radicale samenwerking. In dit congres gaat hij dieper in op deze materie en zal aan de hand van voorbeelden laten zien wat dit betekent voor moderne manieren van digitaliseren.Jan Kremer is gynaecoloog en hoogleraar patiëntgerichte innovatie in het Radboudumc. Daarnaast is hij lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut Nederland en toezichthouder bij OLVG en Ksyos.

  • “Falen is wel degelijk een optie” En dat is een pósitief motto! Wie niet durft te falen, experimenteert te weinig, is de stellige overtuiging van Bart Timmers, huisarts in ’s-Heerenberg (Achterhoek). Anno 2021 heeft dat (af en toe) falen er toe geleid dat hij vanaf de eerste corona-lockdown het gevoel had de hybride praktijk te hebben gekregen die hij altijd al had nagestreefd.  eConsulten zijn inmiddels een standaard onderdeel van de dag geworden. Door het efficienter gebruik van deze middelen zijn de fysieke contacten iets minder in aantal geworden, maar wel met meer tijd en aandacht. Er is iedere dag 1,5 uur inloopspreekuur via beeldbellen. Met de mogelijkheid desgewenst waarnemers elders in het land in te zetten. Patienten met onbegrepen klachten worden verder geholpen met de online tool Grip. Zorg op afstand wordt structureel uitgebreid, wie wil krijgt meer eigen regie, wie dat niet kan of wil kan meer aandacht krijgen.

    Bart beschouwt zich nog steeds als een ouderwetse huisarts. Maar wie wil horen hoe digitale middelen zijn mogelijkheden om goede huisartsenzorg te leveren verruimen, is welkom op zijn presentatie “De praktijk te rijk – Van digitaal naar optimaal” op het congres “De digitale dokter”

  • Het Santeon programmabureau ondersteunt en stimuleert de samenwerking tussen de zeven ziekenhuizen. De gezamenlijke programma’s en projecten worden primair uitgevoerd door medewerkers van het desbetreffende ziekenhuis. Waar nodig biedt het programmabureau ondersteuning. Pieter de Bey is als directeur van het Santeon Programmabureau verantwoordelijk voor de uitwerking en uitvoering. In de lezing geeft hij een frisse blik op value-based healthcare, en de implementatie van de digitale zorg binnen dit begrip.In de eerste carrouselronde krijgt Pieter de Bey het woord, met het petje van “ziekenhuisbestuurder”  op. Daarin vertelt hij meer over de digitale ontwikkelingen die zich binnen Santeongroep voortbewegen. Hij zal daarbij dieper ingaan op e-healthapplicaties, maar ook over het Value Based Healthcare-traject dat bij Santeon gaande is. Hoe reorganiseer en verbeter je immers een ziekenhuis?

  • Het ministerie van VWS heeft sinds begin 2015 een programma Innovatie en Zorgvernieuwing (I&Z). Gelle Klein Ikkink is programmadirecteur van dit nieuwe programma. Hij heeft de ambitie het innovatieve vermogen in de zorg te vergroten. Inhoudelijk ligt de focus van het programma in deze fase op e-health.  ‘E-health is steeds belangrijker om het netwerk van zorgverleners en ondersteuners rond één patiënt aan elkaar te koppelen. Relevante medische informatie en procesinformatie moeten voor alle actoren beschikbaar zijn. Voor de behandelaar, maar ook voor de patiënt zelf. Technologische innovaties maken die gegevensuitwisseling eenvoudiger.’

    In de lezing gaat Gelle Klein Ikkink dieper in op de ontwikkelingen binnen het min VWS op het gebied van digitale zorg. Zo bespreekt hij onder andere de stimuleringsfondsen, maar ook de hackathons die in naam van de Overheid georganiseerd worden. Hoe kan je als Overheid een beleid voeren dat zorgprofessionals stimuleert verder te denken? En hoe kan de Overheid ziekenhuizen/onderzoekers met mooie initiatieven verder steunen? 

Sponsoren

Zorg draait om mensen!
E-Zorg verbindt al 15 jaar zorgprofessionals met elkaar. Op een betrouwbare, efficiënte en veilige manier. Daarmee maken we gezamenlijk én met onze partners de zorg beter!

Focus op de zorg
We zijn iedere dag met de gezondheid en het welzijn van mensen bezig. Daarbij is de privacy van patiënten van het grootste belang. Net zozeer als betrouwbaarheid en veiligheid in de uitwisseling van gegevens.
E-Zorg bedient uitsluitend zorgverleners en zorginstellingen; dat betekent een 100% focus op deze groep professionals en hun communicatiebehoeftes. Inmiddels maken bijna alle apothekers en meer dan 85 procent van de huisartsen in Nederland gebruik van een of meerdere van onze diensten. In totaal gaat het om 5.000 zorglocaties en een veelvoud van zorgprofessionals. Daarmee zijn we het grootste onafhankelijke zorgnetwerk van Nederland!

We reimagine medicine

Een gezond leven. Niets is belangrijker dan dat.

Wij, bij Novartis, vinden dat iedereen recht heeft op een gezond en normaal leven.
Het drijft ons, om samen met gepassioneerde onderzoekers, zorgprofessionals, patiënten- en andere organisaties, met onze innovatieve therapieën bij te dragen aan een betere zorg voor uiteenlopende ziektes.
Met als doel mensen te genezen of hun leven te verbeteren.

Lees meer over ons op www.novartis.nl.

Vorige
Vorige

Seminar: Jonge klaren: en nu?

Volgende
Volgende

Debat: De zorg in Noord-Nederland