Seminar: Duurzame Zorg buiten het Ziekenhuis

Datum: 9 mei 2023
Tijd: 18:00 - 22:00
Locatie: de Biotoop, Haren
Onderwerp: Duurzame zorg buiten het ziekenhuis
Kosten: gratis
Geaccrediteerd: ABAN, 2 punten




Sinds vorig jaar kent de Gedragscode voor Artsen van de KNMG een nieuwe regel:

Als arts ben je je bewust van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu. Je zet je in voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.”

Hoe geef je hier als (toekomstig) arts invulling aan? Er is veel aandacht voor duurzame projecten in de ziekenhuizen. Veel zorg vindt echter buiten het ziekenhuis plaats, welke winst valt daar te behalen? Hoe kunnen de huisartsenpraktijken en verpleeghuizen duurzamer worden? Hoe komt duurzaamheid terug in de opleiding van nieuwe artsen? Wat gebeurt er met medicijnresten in het riool?

We organiseerden samen met KNMG District Groningen Drenthe een thema-avond over duurzame zorg buiten het ziekenhuis, met sprekers die al druk bezig zijn met de bovenstaande vragen.

Programma

  • Welkom! Als u tijd heeft kunt u nog een rondje lopen in de Hortus Botanicus van Haren, direct naast de Biotoop gelegen. Deze gaat wel eerder dicht dan onze inloop begint.

  • We zorgen voor een vegetatische maaltijd in de foyer.

  • Welke aandacht krijgt duurzaamheid in de huisartsopleiding en -praktijk? Wat kun jij als (huis)arts (in opleiding) hieraan bijdragen? Aan het woord zijn Yovita Rahardjo, AIOS Huisartsgeneeskunde en lid van de werkgroep duurzaamheid van de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH) en Agnes Heerdink, psycholoog, docent en duurzaamheidsfunctionaris binnen de Huisartsopleiding.

    De huisartsenzorg is zich bewust van het belang van Planetary Health en Duurzame Zorg voor de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en de rol die de huisarts daarin kan vervullen. Wat zijn de duurzame ontwikkelingen binnen de zorg? Graag nemen we jullie mee in drie innovaties:

    1. Allereerst vertellen we over de LOVAH werkgroep Duurzaamheid en wat wij in 2 jaar tijd hebben bereikt.
    2. Ten tweede bespreken we het e-book De Groene Huisartsenpraktijk wat de beroepsvereniging Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) voor de verduurzaming van de praktijk(voering) heeft ontwikkeld. Met dit e-boek laten we jullie een voorbeeld van de duurzame huisartspraktijk van de toekomst zien.
    3. Tot besluit komt het landelijk duurzaamheidsonderwijs aan bod. Dit onderwijs wordt momenteel door AIOS, opleiders en docenten gecreëerd en geïmplementeerd. Doel van het onderwijs is om de huisartsen van de toekomst voor te bereiden op hun rol in de ecologische én gezondheidscrisis.

    We verheugen ons erop jullie op 9 mei mee te nemen op onze ontdekkingsreis in de het groene zorglandschap!

  • Spreker: Lieke Tuiten, deelprojectleider Duurzaamheid bij Lentis

    De natuur is er al. Het wordt steeds duidelijker dat we de natuur veel meer kunnen inzetten als krachtbron voor welbevinden. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de natuur effect heeft op onze algehele en mentale gezondheid. De resultaten zijn heel positief. Dit is één van de redenen dat de Groene GGZ is opgericht. We zetten de natuur in als krachtbron voor de gezondheid van mensen met psychische klachten. Vanuit de Groene GGZ stimuleren we ook om goed te blijven zorgen voor de natuur op de GGZ-terreinen. Zo dragen we actief bij aan behoud van de natuur én ondersteunen we de vraag naar meer duurzamere zorg. Binnen Lentis zijn we bezig de natuur actief te betrekken in de behandeling en begeleiding van cliënten. Dat doen we door bewustwording en ervaren, dit betekent dus meer naar buiten gaan en meer groen om ons heen.

    Na mijn presentatie weten jullie wat de Groene GGZ is, waarom het belangrijk is en welke effecten de natuur op onze gezondheid heeft en op welke manier je dit vorm kunt geven. Ik deel hoe we binnen Lentis de Groene GGZ invullen en welke ervaringen we inmiddels hebben opgedaan. Onze ervaringen bieden hopelijk inspiratie voor andere gebieden van zorg.

  • Bij gebieden in Nederland die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering denkt u waarschijnlijk al snel aan de Nederlandse kust, zoals de Waddeneilanden. Ook Texel is extra kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals een verhoogde kans op overstromingen. Daarom hebben de gemeente Texel, zorgorganisatie Omring en woningcorporatie Woontij gezamenlijk het initiatief genomen om het verzorgingstehuis te realiseren. Het duurzame verzorgingstehuis op Texel is daarom een belangrijk voorbeeld van hoe verduurzaming kan bijdragen aan het verminderen van de impact van klimaatverandering op de gezondheid van patiënten.

    Frido Kraanen zal als bestuurder bij Omring niet alleen ingaan op de specifieke uitdagingen en kansen op texel, maar ook vertellen over de mogelijkheden om verduurzaming in de ouderenzorg toe te passen. Het duurzame verzorgingstehuis op Texel kan daarbij dienen als inspiratiebron voor concrete acties die je als arts kunt oppakken om bij te dragen aan een duurzamere zorgsector!

  • Waterkwantiteit en -kwaliteit staan onder druk. De vraag naar water neemt toe terwijl onze bronnen onder druk staan. Het effect van menselijk handelen wordt zichtbaarder met de jaren. Hoewel zuiveringstechnieken in de drinkwaterbereiding steeds geavanceerder worden blijft het uitgangspunt van de waterbedrijven: “Wat er niet inkomt hoeven wij er niet uit te halen”. Of, in meer medisch jargon: “Voorkomen is beter dan genezen”!

    Zo werkt Waterbedrijf Groningen samen met ketenpartners aan bewustwording en maatregelen die voorkomen of beperken dat medicijnresten terecht komen in het oppervlaktewater of grondwater die als bron voor drinkwaterproductie worden gebruikt.

    Mario Post, omgevingsmanager bij Waterbedrijf Groningen, zal aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien met wat voor maatregelen de hoeveelheid medicijnresten in het water wat zijn bedrijf gebruikt om drinkwater van te maken, sterk af kan nemen. Interventies, die weinig of geen invloed hebben op het genezingsproces van de patiënt. Hij laat zien dat door samenwerkingen van artsen, apothekers en omgevingsmanagers van milieu- en nutsdiensten de milieudruk van de gezondheidszorg kan afnemen.

Deze thema-avond is onderdeel van de Groene Week. Onder het motto ‘dokters gaan voor duurzaam’ organiseren de KNMG districten van 8 tot en met 14 mei veel activiteiten over duurzame zorg. Op 8 mei zal er een landelijke aftrap zijn van de Groene Week met een webinar over de gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid van patiënten en het belang van verduurzaming van de zorg.

Vorige
Vorige

Seminar: Het Zorginfarct

Volgende
Volgende

Congres: De zorg aan de lijn: is ons systeem fit genoeg voor de toekomst?