Congres: De zorg aan de lijn: is ons systeem fit genoeg voor de toekomst?

Over het thema

De Nederlandse gezondheidszorg behoort tot een van de beste ter wereld. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Volgens het RIVM blijven de zorgkosten naar verwachting tot 2060 toenemen, gemiddeld met zo’n 2,8% per jaar! Waar komt dit geld eigenlijk vandaan? En hoe gaan we dit met elkaar betalen? De noodzaak voor verandering lijkt groot. 

Voor het behoud van kwalitatief goede maar betaalbare zorg, moeten er keuzes gemaakt worden. Oftewel: de zorg moet zo georganiseerd gaan worden dat, zonder verlies van kwaliteit, het beschikbare geld doelmatiger én doeltreffender besteed wordt.

Tijdens het congres ‘De zorg aan de lijn: is ons systeem fit genoeg voor de toekomst?’ willen we in kaart brengen hoe de zorg momenteel georganiseerd is en welke mogelijkheden er (in de toekomst) zijn voor een beter én betaalbaarder zorgsysteem. Eén van de mogelijke oplossingen voor een beter en betaalbaar zorgsysteem is anderhalvelijnszorg, een nauwe samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten. Is dit de nieuwe succesformule? Wat zijn andere potentiële succesformules? En wat zijn do’s and don'ts voor een toekomstbestendig systeem? Daar komen wij graag, samen met de sprekers en u, achter!

 

Congresbestuur

Gijs Lenis - Voorzitter

Femke Haijtema -
Secretaris en aqcuisitie

Karina Jaroch - Logistiek

Lindsy van der Laan - Sprekers

Bouwe Kuin - Penningmeester

 

Programma

Vrijdagavond

17:00 - 18:00 uur: Inschrijvingen en ontvangst met soep en broodjes

  • Thomas Schok Rivera Gálvez is chirurg-oncoloog en gastro-intestinaal chirurg in het VieCuri Medisch Centrum in Limburg. Daarnaast verricht hij onderzoek naar de toekomst van de chirurgische oncologie als PhD-kandidaat aan de Universiteit Leiden.

    Naast klinische en wetenschappelijk werkzaamheden houdt hij zich al jaren bezig met diverse bestuurlijke- en beleidsactiviteiten. Momenteel is hij vice-voorzitter bij VvAA (een verzekerings- en dienstverleningsbedrijf voor zorgprofessionals en het grootste beroepsoverstijgende collectief in de zorg) en maakt hij deel uit van het algemeen bestuur van het Universiteitsfonds Limburg.

  • Gezondheidszorg is steeds vaker een schaars goed. Niet langer is alle zorg beschikbaar als dat nodig is. Om de toegankelijkheid voor alle inwoners van Nederland te waarborgen is een transitie onontbeerlijk. De corona pandemie en het personeelstekort drukken ons met de neus op de feiten. Onder grote druk lukte het in het voorjaar van 2020 om de zorg ander te organiseren. De Nederlandse Zorgautoriteit ging aan de slag met de geleerde lessen en schreef samen met Zorginstituut Nederland het advies Passende Zorg. De tijd is rijp om eigen belangen aan de kant te zetten en met perspectief in te zetten op het maatschappelijk belang: goede zorg voor alle inwoners van Nederland.

    Marian Kaljouw heeft een rijke professionele en wetenschappelijke carrière in de zorg. Sinds 1 juni 2015 is zij voorzitter van de raad van bestuur van de NZa. Ze werkte als verpleegkundige, promoveerde op een proefschrift over 'Behoeften van familieleden van intensive care-patiënten' en was van 2005 tot 2012 bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Ook was zij directeur van de Antoniusacademie van het St. Antonius ziekenhuis en lid van de Transitiecommissie Sociaal Domein.

20:00 - 20:15 uur: Koffie- en theepauze

  • Prof. Dr. Romke Van der Veen is sinds 2004 hoogleraar sociologie van arbeid en organisatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder was hij, vanaf 1995, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Sinds 2012 is Romke van der Veen kroonlid van de sociaal Economische Raad (SER) en sinds 2014 is hij lid en sinds 2016 voorzitter van de Adviescommissie Pakket die het Ministerie van VWS adviseert over de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg. Recent publiceerde hij (met Fabian Dekker) Het midden weg? Technologische ontwikkeling, globalisering, bedrijfsbeleid en kansen op de arbeidsmarkt (Delft 2017). Hij was als voorzitter van de SER-commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg medeverantwoordelijk voor de SER adviezen Zorg voor de toekomst (2020) en Aan de slag voor de zorg; een actieagenda voor de zorgarbeidsmarkt (2021).

    Waar komen die hoge zorgkosten vandaan en hoe moeten we dit probleem oplossen? Wat is de visie van de Sociaal-Economische Raad op dit probleem en welke voorstellen hebben zij? Hier komt Prof. Dr. Romke Van der Veen meer over vertellen.

  • Hoe zorg wordt georganiseerd en gefinancierd wordt vaak sterk bepaald door onuitgesproken aannames en keuzes. Dr Els Maeckelberghe, Universitair Hoofd Docent Medische ethiek en Wetenschappelijke Integriteit, UMCG en toezichthouder in de zorg, gaat graag met jullie in gesprek om boven tafel te krijgen welke impliciete morele keuzes er worden gemaakt. Haar invulling van het vakgebied ethiek wordt sterk bepaald door een interdisciplinaire benadering: niet alleen vanuit aparte disciplines naar vraagstukken rond ziekte, gezondheid en gezondheidszorg kijken, maar de disciplines in samenhang brengen en van daaruit deze vragen in kaart brengen om zo tot nieuwe inzichten te komen. Om dit te doen is dialoog nodig. Deze dialoog wil zij graag met jullie aangaan!

21:45 - 22:00 uur: Afsluiting dagvoorzitter, resumé van de voorgaande sessie en een introductie van het zaterdagprogramma.

22:00 - 23:00 uur: Borrel

 

Zaterdag

09.00 - 09.30 uur: Inschrijvingen en ontvangst

09.30 - 09.45 uur: Opening door dagvoorzitter Drs. Thomas Schok Rivera Gálvez

  • Prof. dr. Jochen O. Mierau is Hoogleraar Economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, Wetenschappelijk Directeur van Biobank en Cohortstudie Lifelines en Academisch Directeur van het gezondheidsportfolio van de University of Groningen Business School. Zijn onderzoek speelt zich af op het raakvlak tussen volksgezondheid, epidemiologie en economie. Hij richt zich met name op de mechanismen achter sociaaleconomische gezondheidsverschillen tussen en binnen groepen en de beleidsmogelijkheden om de verschillen te verkleinen. Hij werkt nauw samen met regionale, nationale en internationale beleidsmakers om zijn onderzoek naar de praktijk te vertalen en om uit de praktijk nieuwe onderzoeksvragen op te halen. Vanuit zijn rol bij Lifelines is hij actief betrokken bij het verzamelen en ontsluiten van innovatieve gezondheidsdata voor onderzoek, onderwijs en beleid.

  • Als het over zorgkosten gaat, mag de zorgverzekeraar niet vergeten worden. Wat is de rol van zorgverzekeraar binnen de transities in het zorglandschap? Hierover gaat Dr. Dennis Japink tijdens een plenaire sessie met ons in gesprek.

    Dennis werkt sinds 2019 als adviserend geneeskundige bij Menzis. Tot 2019 volgde hij de Heelkunde opleiding. Dennis heeft interesse en passie voor (digitale) procesoptimalisatie en zorgtransformatie met altijd het oog op het leveren van zorg met bewezen meerwaarde. Binnen Menzis is hij een van de trekkers op het thema digitalisering en innovatie, meedenker in de verandering van de rol als zorgverzekeraar en verbinder tussen vele partijen (in de breedste zin van het woord) die zich bezighouden met zorg of de organisatie daarvan.

11:15 - 11:30 uur: Koffie- en theepauze

  • Dr. Guus Schrijvers is oud-hoogleraar Public health. Daarnaast is hij oprichter van de Guus Schrijvers Academie, schrijver en columnist. Tijdens zijn carrière en nu nog steeds tijdens zijn pensioen publiceert hij tal van boeken en artikelen over zorginnovatie. In de afgelopen jaren zijn er twee boeken verschenen: Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg) en Integrated care: better and cheaper.

    Internationaal was en is Schrijvers ook werkzaam. Samen met buitenlandse partners vergelijkt hij zorginnovaties, geïntegreerde zorg en regionale samenwerking in Nederland, Engeland, Denemarken, Canada en Duitsland.

    Met zijn eigen Guus Schrijvers Academie verzorgt hij congressen, na- en bijscholingscursussen en masterclasses voor professionals in de zorg. Uitgangspunt hierbij is de Triple Aim-gedachte: het verbeteren van de gezondheid van de bevolking, het vergroten van de kwaliteit van de zorg en het verlagen van de kosten.

  • Wat zijn alternatieve mogelijkheden om de juiste zorg aan te bieden? BuurtzorgT is een mooi voorbeeld hiervan. BuurtzorgT is in eerste instantie ontstaan om betere zorg te leveren voor een specifieke doelgroep, maar leidt uiteindelijk ook tot lagere zorgkosten. Hier komt Bas van Riet Paap meer over vertellen.

    Bas van Riet Paap is bestuurder bij GGZ aanbieder BuurtzorgT. BuurtzorgT behandelt patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen en vaak met problemen op meerdere levensgebieden. BuurtzorgT doet dat op basis van gelijkwaardigheid en zelfsturing en met betrokkenheid van de omgeving van de cliënt. BuurtzorgT behandelt mensen thuis. BuurtzorgT is in2014 opgericht en bestaat inmiddels uit 64 (multidisciplinaire) teams over geheel Nederland.

    Bas heeft ruime ervaring opgedaan binnen de GGZ, zo was hij onder meer Hoofd Financiën & Control bij de Dimence Groep en Manager Zorginkoop GGZ bij zorgverzekeraar Menzis. Binnen BuurtzorgT droeg Bas mede bij aan de nieuwe structuur waarbij BuurtzorgT eigenaar wordt van zichzelf. De organisatie is daardoor niet alleen zelfsturend, maar krijgt ook zichzelf in eigendom.

    De GGZ is veel in het nieuws door andere lange toegangstijden en capaciteitsproblemen. BuurtzorgT kent echter nauwelijks wachttijden en capaciteitsproblemen. BuurtzorgT is de afgelopen jaren dan ook fors gegroeid (inmiddels 420 medewerkers en een omzet van meer dan Eur 25 miljoen). Tijdens de carrousel rondes zal Bas ingaan op het huidige GGZ zorglandschap en de wijze hoe BuurtzorgT hierin opereert. Daarnaast zal Bas ingaan op de huidige organisatievorm van BuurtzorgT: Steward Ownership.

13:00 - 13:45 uur: Lunchpauze

13:45 - 14:30 uur: Carrousel ronde 1 met workshops/masterclasses van o.a. De Argumentenfabriek en ‘is de dokter fit genoeg voor de toekomst?’

14:40 - 15:25 uur: Carrousel ronde 2 met workshops/masterclasses van o.a. De Argumentenfabriek en ‘is de dokter fit genoeg voor de toekomst?’

15:25 - 15:45 uur: Koffie- en theepauze

  • Sinds 2010 is de werkdruk van de huisartsen toegenomen omdat de ziekenhuiszorg is gebudgetteerd en een deel van deze tweede lijnszorg is afgewenteld op de huisarts. In meerdere steden zijn pilots opgezet met anderhalvelijnszorg om dit te ondervangen. Deze hebben een wisselend succes gekend waarbij het grootste probleem is dat deze pilots vanuit de tweede lijn zijn opgezet en gefinancierd.

    De Coöperatie AnderhalveLijn heeft een succesvolle pilot in een grote huisartsenpraktijk in Utrecht afgerond met volledige financiering binnen het 1ste lijn zorgbudget. Dit is een groot succes gebleken voor de huisarts, de patiënt, de specialist en de verzekeraar.

  • Na meer dan anderhalve dag over het probleem van de hoge zorgkosten gesproken te hebben, wordt het tijd om tot actie over te gaan. Een betere wereld begint bij jezelf. Hoe kun je als dokter vandaag al invloed uitoefenen op de zorgkosten? Hier gaat Prof.dr. Stassen ons alles over vertellen!

    Laurents Stassen is in het dagelijks leven colorectaal chirurg en professor in de gastro-intestinale chirurgie. Hij is tot voor kort opleider heelkunde geweest, wat zijn affectie voor het opleiden van jonge dokters aangeeft. Zelf heeft hij van het begin van zijn opleiding af aan geleerd om kritisch te zijn op wat je doet: doe dat wat moet, doe geen overbodige zaken. Als directeur van het Bewustzijnsproject is hij betrokken geweest bij het vormgeven van opleiden van artsen in opleiding in het leveren van doelmatige zorg. Hieruit is een concrete toolbox ontwikkeld die hiervoor handvatten biedt.

17:15 - 17:30 uur: Nabespreking met de dagvoorzitter. Ruimte voor vragen/discussie

17:30 - 18:30 uur: Borrel

Kosten

Het hele congres is te bezoeken met een Combiticket. Vrijdag is het congres zowel fysiek als digitaal te volgen. Ook enkel de zaterdag deelnemen is mogelijk. De prijzen zijn inclusief hapjes, drankjes, uitgebreide lunch en borrel nadien.

Medisch specialist:

  • Combi: €250

  • Vrijdag (fysiek/hybride): €125

  • Zaterdag (fysiek): €150

A(N)IOS/VS/PA/overig geïnteresseerden:

  • Combi: €75

  • Vrijdag (fysiek/hybride): €37,50

  • Zaterdag (fysiek): €45

Student:

  • Combi: €37,50

  • Vrijdag (fysiek/hybride): €18,75

  • Zaterdag (fysiek): €22,50

 

Masterclasses en workshops

  • Aan welke knoppen kun je allemaal draaien om het zorgstelsel aan te passen en wat is het effect hiervan? Hier gaat Kees Wessels samen met jullie naar kijken tijdens een interactieve en uitdagende sessie!

    Kees Wessels is Chef zorg en welzijn bij De Argumentenfabriek, het denkbedrijf voor heldere argumentatie en strategie. Hij is verantwoordelijk voor alle projecten die het team zorg en welzijn uitvoert en is tevens programmamanager van Platform Zó werkt de zorg. In dit platform bundelen 18 publieke en private partijen uit de zorg hun krachten om de samenleving te voorzien van heldere, overzichtelijke en neutrale feiten over het zorgstelsel. Leden van het platform zijn onder meer het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, de NFU, het RIVM, de VvAA, de Nederlandse GGZ, het Zorginstituut, Patiëntenfederatie Nederland en De Argumentenfabriek als uitvoerend partner.

  • Wat komt er allemaal kijken bij de ontwikkeling van een gezondheidsapp en hoe zorg je ervoor dat zo’n app voor iedereen toegankelijk is? Samen met Dr. Esther Metting nemen jullie een kijkje in de toepassing van e-health.

    ​​Dr. Esther Metting is gedragswetenschapper en epidemioloog en is momenteel werkzaam als Assistant Professor bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze is expert op het gebied van de implementatie van e-health bij kwetsbare patiëntgroepen. Esther is als wetenschappelijk adviseur betrokken geweest bij de evaluatie van de CoronaMelder en CoronaCheck app.

    Esther gaat samen met jullie tijdens de carrousel rondes de stappen doorlopen die bij de ontwikkeling van een gezondheidsapp komen kijken.

  • Dokters houden van hun vak. De zorg voor en het contact met patiënten geeft energie en voldoening. Maar het is ook zwaar. De werkdruk is hoog. Er wordt steeds meer van dokters gevraagd. Naast medische expertise moet men voldoen aan steeds meer richtlijnen en eisen. Men voelt zich overspoeld door de bijbehorende administratieve taken en bureaucratie en ervaart een verlies aan autonomie. Dit leidt tot ontevredenheid, stress en burn-out.

    Hoe zorg je nu dat je fit blijft? Hoe zorg je voor een goede conditie, zowel fysiek als mentaal? Hoe zorg je dat je betrokken blijft en dat je plezier hebt in je werk? Hoe zorg je dat het past bij wie jij bent en wat jij wilt?

    In de workshop “Is de dokter fit genoeg voor de toekomst?” staan jullie samen met Drs. Marga Gooren stil bij de verschillende factoren die bijdragen aan stress en uitval: zowel extern als intern. En leren drie verrassende manieren om fit te blijven als dokter.

  • Heb jij altijd al meer willen weten over dure geneesmiddelen? Of vraag jij je soms af wat waarde gedreven zorg of value-based healthcare (VBHC) nu precies is en wat dit betekent voor je toekomstige werkzaamheden?

    Job Eijsink, ziekenhuisapotheker in opleiding, zal in een interactieve carrousel ronde met jullie aan de slag gaan met het thema VBHC & dure geneesmiddelen. De interesse van Job in VBHC is inmiddels een uit de hand gelopen, in dit interview lees je hier meer over.

    Tijdens de workshop komen de volgende punten aan bod:

    • De totstandkoming van dure geneesmiddel prijzen, die de Nederlandse markt betreden.

    • Het concept VBHC & dure geneesmiddelen aan de hand van een recente casus uit de kliniek

    • Het ethische aspect van het wel niet beschikbaar houden van dure geneesmiddelen (real world versus trials)

  • Noord90, een kantoor uit Groningen met accountants en belastingsadviseurs, zal met jullie in gesprek gaan wat precies de verschillen zijn tussen werken in een maatschap en werken in loondienst.

    Hier zullen niet alleen de persoonlijke voor- en nadelen besproken worden, maar ook de maatschappelijke.

 

Sponsoren

 

Ben je een (bijna) afgestudeerde basisarts en opzoek naar een uitdagende baan? Wil je ontdekken wat écht bij je past door veel verschillende zorginstellingen en specialisaties te zien? Wil je onderdeel zijn van een organisatie met persoonlijke aandacht, die al drie jaar op rij beoordeeld is als de beste werkgever? Bij Lead Healthcare (voorheen Medilead) kan het! 

Door meerdere opdrachten te doen bij verschillende zorginstellingen ontdek je wat het beste bij je past. We maken een op maat gemaakt plan om het doel te behalen wat jij voor ogen hebt. Bij Lead Healthcare ontwikkel je jezelf op persoonlijk én professioneel vlak met workshops, vakinhoudelijk onderwijs en intervisie-avonden. Twee avonden per maand verzorgen we relevant onderwijs zodat jij jezelf, samen met de andere jonge artsen, kunt blijven ontwikkelen. Benieuwd wat we jou kunnen bieden? Kijk op onze website of neem contact op met Melinda via m.langeveld@leadhealthcare.nl of 06-23518764. Tot snel!

Als medicus kent u het belang van een gezonde praktijk. Daarom wilt u uw financiën ook op orde hebben. Zakelijk en privé. Nu en voor later. Een doordacht financieel beleid is dan ook onmisbaar. Noord-Negentig draagt bij aan het bepalen hiervan. Op een persoonlijke en actieve wijze zijn wij betrokken bij uw Financiële en fiscale zaken.

Noord-Negentig is gespecialiseerd in accountancy en belastingadvies. Wij zijn thuis in de medische sector en werken voor solisten, medici in dienstverband en maatschappen.

Onze dienstverlening kenmerkt zich door persoonlijke betrokkenheid. Wij gaan graag een langdurige samenwerking met u aan, gebaseerd op een eerlijke en betrouwbare manier van werken. Wij bieden brede trajectbegeleiding op financieel en fiscaal gebied.

Je blijven ontwikkelen is een topprioriteit. Zo blijf jij fit voor de toekomst. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bij Corparis bieden we vrijheid, kansen en ruimte om te groeien. We maken samen een persoonlijk groeiplan. Een ontwikkelingstraject waarin uitdagende opdrachten en toegesneden opleidingen jou verder brengen. Zodat jij als zorgprofessional de kwaliteit kun leveren die je wilt. Bij Corparis hebben we werkplekken buiten het ziekenhuis. Waarom mensen daarvoor kiezen? Een vaak genoemde reden is de balans werk-privé. Een andere reden is dat zorgprofessionals graag vooral met patiënten bezig willen zijn, en niet met administratie en vergaderen. En jij, wat vind jij belangrijk?

Klik hier om verder te lezen over de mogelijkheden bij Corparis!

TMI is dé detacheerder in de zorg sinds 2001. Wij helpen verpleegkundigen, paramedici, artsen en medisch specialisten aan banen in binnen- en buitenland. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groot (inter)nationaal detacherings- en bemiddelingsbureau, volledig gespecialiseerd in de zorgsector. 

Bij TMI treed je in dienst op de manier die het beste bij jou past. Als je in Nederland wilt werken, bieden kun je aan de slag op basis van detachering een 0-urencontract of je kunt werken als zzp’er. Ook werving en selectie is mogelijk. Dit vindt vooral plaats wanneer je in het buitenland wilt gaan werken, maar ook in Nederland kun je op basis van dit dienstverband aan de slag.

 Bij TMI luisteren we naar jouw wensen en kijken we naar jouw mogelijkheden om de beste match te maken met de beschikbare functies bij onze opdrachtgevers.

 
Vorige
Vorige

Seminar: Duurzame Zorg buiten het Ziekenhuis

Volgende
Volgende

Workshop: (medisch) leiderschap