Seminar: Leiderschap in de zorg

Als medicus wordt u dagelijks geconfronteerd met het maken van keuzes en het aansturen van zorgmedewerkers. In de huidige tijd wordt naast het geneeskundige vlak, ook veel van zorgprofessionals gevraagd op het gebied van management en leiderschap. Maar wat is leiderschap precies en hoe passen we dat toe in de zorg? Leiderschap is een kwaliteit die belangrijker wordt naarmate de complexiteit van de zorg toeneemt. In de praktijk krijgen artsen vaak te maken met verschillende situaties die allen om een eigen aanpak vragen. Tijdens dit seminar belichtten we verschillende vormen van leiderschap. Naast leiderschap vanuit het bedrijfsleven en medisch leiderschap vanuit een ongebruikelijke invalshoek, kwam natuurlijk ook klinisch leiderschap aan de orde. De avond werd begeleid door de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini ziekenhuis, Hans Feenstra.

De avond vond plaats op 14 juni 2017 in het Van Swinderen Huys in Groningen.

Sprekers

  • Hans Feenstra is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis en oud-internist: ‘Ik geloof echt in bindend leiderschap. Door de mensen in je organisatie te binden, kun je ze ruimte geven en dat leidt tot resultaat.’ Het leiderschap in de zorg houdt Hans Feenstra heel erg bezig. Hij pleit voor een open cultuur binnen het ziekenhuis. Hij probeert de verantwoordelijkheid zo diep mogelijk in de organisatie weg te zetten. ‘Leiderschap in de zorg is een ontzettend interessant thema’, vindt hij. ‘Het gaat er heel anders aan toe dan twintig jaar geleden. Natuurlijk hebben we nog steeds te maken met een strategie en een begroting, maar je kunt pas efficiënt zijn als je de mensen in je organisatie kunt verbinden. Door ruimte te geven kan je personeel zichzelf door ontwikkelen. Dat is ook wat de nieuwe generatie werknemers wil. Met hiërarchie ga je het niet meer redden. De tijden zijn veranderd.’

    Tijdens de seminar zal Hans Feenstra als dagvoorzitter een verbindende rol hebben. De avond zal geopend en gesloten worden door de heer Feenstra. Vanwege zijn bestuurlijke ervaring in zowel het bedrijfsleven als de zorg is hij de aangewezen persoon om de vertaalslag te maken tussen de zorg en het bedrijfsleven. Hij zal in gesprek gaan met de sprekers en de discussie vanuit de zaal te leiden om zo een avond met diepgang te creëren.

  • Eveline de Bont is honorair hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder de kinderoncologie-hematologie bij de Faculteit Medische Wetenschappen van het UMC Groningen. Sinds 2009 is zij hoofd van de afdeling Kinderoncologie/Hematologie in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Prof. dr. Eveline de Bont treedt per 1 juni 2017 aan als Voorzitter van de raad van bestuur van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Eveline de Bont staat bekend om haar inspirerende, motiverende leiderschapsstijl en creativiteit.

    Eveline de Bont heeft in haar carrière al vele functies vervuld en mag binnenkort aan een nieuwe bestuurlijke uitdaging beginnen. Zij heeft uitgebreide kennis van het reilen en zeilen binnen het medisch bedrijf. Vanuit haar ervaring weet zij hoe het is om als arts leiding te ontvangen en hoe het is om zelf leiding te geven aan artsen en ander medisch personeel. Zij zal haar visie met ons delen over leiderschap in het medisch bedrijf.

  • Presentatie inzien

    Joshua Valkenier richtte in 2008 Defibrion op. Defibrion richt zich op het in de markt zetten van defibrillatoren/AED’s en het ontwikkelen en verkopen van accessoires. Joshua Valkenier ziet zichzelf als een visionair en inspirator. ‘Ik hou me bijvoorbeeld helemaal niet bezig met de operationele leiding binnen het bedrijf’, zegt hij. ‘Ik inspireer meer dan dat ik controleer. Ik hou me ook vooral bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten.’ Valkenier houdt er voor zichzelf een duidelijke visie op na. ‘Wil je dat je bedrijf zichzelf blijft ontwikkelen, dan moet je leren loslaten. Ik had heel veel fouten kunnen voorkomen, als ik hier als controleur steeds m’n stoel bezet zou houden, maar daar leer je met z’n allen niets van.’

    Joshua Valkenier vertelt ons over zijn visie op leiderschap vanuit zijn eigen ervaringen als oprichter van zijn bedrijf Defibrion. Als oprichter en eigenaar heeft hij alle ruimte om zijn bedrijf leiding te geven naar eigen inzicht, iets wat in de zorg nauwelijks voorkomt. Hij zal ingaan op welke kansen en successen dit hem heeft gebracht, maar ook welke valkuilen er zijn en welke lessen hij zelf geleerd heeft.

  • Militair arts bij de Koninklijke Landmacht. Als Senior Medical Officer tijdens een recente uitzending was zij medisch eindverantwoordelijke in het missiegebied. In deze functie was zij belast met zowel de planning van de 'geneeskundige keten' als de behandeling en repatriëring van zieke of gewonde militairen. Leiderschap in een geheel andere situatie dan in een ziekenhuis in Nederland. Beslissen over zorg op locatie of op afstand, zonder de luxe van een topklinisch ziekenhuis als vangnet.

    Tijdens de seminar zal zij vertellen over de ervaringen die zij heeft opgedaan tijdens haar uitzending op het gebied van leiderschap en de daarbij behorende verantwoordelijkheden in missiegebied.

    *In overleg met Defensie is de naam van deze spreker niet algemeen bekend gemaakt.

Foto's

Vorige
Vorige

Congres: Macht, spelregels in de zorg

Volgende
Volgende

Seminar: Kwaliteit van zorg