Congres: De zorg: tenminste houdbaar tot..?

Bent u als huidige arts klaar voor de toekomst? Hoe is de zorg momenteel georganiseerd? En welke veranderingen vinden er plaats in de huidige zorg? Hoe werken deze veranderingen uit voor de arts, maar vooral ook voor de patiënt? Zou u meer willen weten over de toekomst van de zorg waarin u werkzaam bent? Hierover ging ons congres “De Zorg: Ten minste houdbaar tot...?” op 22 en 23 juni 2018 in het stadion van FC Groningen.

Gedurende het congres werden de verschillende spelers binnen ons zorgstelsel in beeld gebracht en werd besproken hoe de huidige en toekomstige zorg er (mogelijk) uitziet. Thema’s als efficiëntie, kosten, automatisering, ondernemen en innovatie werden belicht.

  • Prof. dr. Pauline Meurs is socioloog en hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tevens is zij voorzitter bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en de beide kamers der Staten-Generaal. Vanuit haar rol als hoogleraar is zij wetenschappelijk directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur dat postacademische leergangen en opleidingen geeft voor bestuurders, managers en toezichthouders in de gezondheidszorg. Pauline Meurs is vanaf augustus 2014 buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, daarnaast bekleedt zij verschillende toezichthoudende functies waaronder lid van de raad van toezicht van het AMC en van de UvA, lid van het bestuur van de Vereniging Aegon, lid van de raad van toezicht van de Parnassiagroep en ze is lid van de raad van advies bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Per 17 april 2018 is zij tevens de nieuwe voorzitter van de adviesraad van de International Institute of Social Studies. Van juni 2007 tot 1 februari 2013 is Pauline Meurs lid geweest van de Eerste Kamer en van september 2007 tot 1 juli 2015 voorzitter van ZonMW, het centrum voor kennis en innovatie in de gezondheidszorg.

    Met haar brede kennis op bestuurlijk gebied in de zorg, is Pauline Meurs de perfecte dagvoorzitter voor de zaterdag. Zij zal de discussie met de verschillende sprekers en het publiek in goede banen leiden.

  • Peter Bennemeer is van origine bedrijfskundige en nu verbonden aan Bernhoven als Senior Council en actief in het Toezicht en Strategisch Advies. Tot 2010 is Peter Bennemeer werkzaam geweest in de levensmiddelenindustrie. In die periode is hij zowel nationaal als internationaal actief geweest. Peter heeft voor multinationals als Mars Inc, Kellogg’s, H.J.Heinz, LEAF Int. gewerkt. Binnen deze bedrijven heeft hij diverse seniors management posities bekleed o.a. was hij lid van het executive committee H.J.Heinz Europe en CEO van LEAF Int.

    In 2011 heeft Peter de overstap naar de zorg gemaakt. Na te zijn gestart als lid Raad van Bestuur bij Bernhoven heeft hij in 2014 de voorzitter rol gekregen. In deze periode heeft ziekenhuis Bernhoven een strategische transformatie ondergaan en heeft de dokter een primaire plaats gekregen in de medische strategie. Het management staat nu in dienst van de dokter in plaats van andersom. Bernhoven is er in geslaagd om de zorgkosten in drie jaar tijd met 16% terug te brengen bij tegelijkertijd een stijging van ruim 3% aan unieke patiënten en een significant hogere patiënt tevredenheid.

  • Niek Klazinga studeerde Geneeskunde in Groningen en is sinds 1999 hoogleraar sociale geneeskunde bij het AMC-UvA. Sinds 2005 geeft hij leiding aan het Health Care Quality and Outcomes programma van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs. In dit programma wordt de kwaliteit van zorg tussen OESO landen vergeleken en wordt op basis hiervan gekeken hoe management en organisatie van de zorg kunnen worden verbeterd. Naast activiteiten voor WHO en EU is Niek in Nederland onder andere actief als lid van de Raad van Toezicht van de Isala Klinieken en lid van de Kwaliteitsraad van Zorg Instituut Nederland (ZiN).

    In deze plenaire sessie zal prof. dr. Niek Klazinga ingaan op de volgende interessante maar vooral ook relevante vragen. Hoe verschilt het Nederlandse zorgsysteem van de landen om ons heen. Wat gaat er goed? Waar kunnen we ons nog in verbeteren? Hoe zorgen we voor optimale kwaliteit in de zorg? Hoe kunnen we het Nederlandse zorgsysteem voor de toekomstige generaties duurzaam optimaliseren en wat kunnen we hierin leren van andere landen?

  • Prof. dr. Erik Buskens heeft in aansluiting op zijn studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam eerst gewerkt als arts bij de Koninklijke Landmacht voordat hij een aanstelling kreeg als junior onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het laatste jaar voor de afronding van zijn promotieonderzoek was hij parttime arts-onderzoeker bij Rotterdam Medical Research Foundation. In hetzelfde jaar volgde een aanstelling als klinisch epidemioloog en onderzoeker Medical Technology Assessment bij het Julius Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 2006 volgde de benoeming tot hoogleraar Health Technology Assessment, Afdeling Epidemiologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Groningen. Vanaf 2009 tot 2016 was Erik Buskens tevens Programmadirecteur Healthy Ageing UMCG. Als (co-) promotor droeg Buskens bij aan de totstandkoming van ruim 20 proefschriften en was (co-)auteur van ruim 220 artikelen. Daarnaast heeft hij vele nevenfuncties bekleed waaronder voorzitter Nederlandse Vereniging voor Technology Assessment in de Gezondheidszorg.

    Tijdens zijn voordracht gaat Erik Buskens in op het onderwerp Value Based Healthcare (VBHC). Value gaat over de waarde die wordt gegenereerd voor individuen, hun naasten, en de maatschappij, maar Value gaat ook over financiën, en in dit geval om de financiën van de gezondheidszorg. De balans tussen effecten en kosten - hoeveel eenheden gezondheid worden gewonnen per bestede Euro - het VBHC concept waarmee Harvard professor Michael Porter (bedrijfseconoom) furore maakt, kennen wij eigenlijk al veel langer. Wij kennen het als doelmatigheid of kosteneffectiviteit. De balans tussen kosten en effecten - hoeveel extra euro's zijn wij bereid te betalen voor een extra eenheid gezondheid. Is VBHC dan eigenlijk niets meer dan doelmatigheid, ofwel oude wijn in nieuwe zakken, of wellicht toch iets nieuws onder de zon? Genoeg stof voor discussie.

  • Shawna Butler is Amerikaanse verpleegkundige die haar carrière wijt aan innovatie binnen de zorg. Als onderdeel van Singularity University, een grootschalige internationale denktank, is ze een expert op de gebieden waar technologie en zorginnovatie elkaar kruisen. Ze is gewend te werken met veelbelovende startups, grootschalige bedrijven en internationaal gewaardeerde leiders. Haar portfolio omvat onder andere projecten met digitale oplossingen voor de radiologie en een internationale startup competitie in de oncologie. Als verpleegkundige heeft zij ervaring in de zorg op het gebied van cardiologie, intensive care en de spoedeisende hulp. Shawna zal ondersteund worden door Angelien Sieben, zij is werkzaam bij het REshape center for innovation van het Radboud UMC.

    Zal de zorg steeds meer gepersonaliseerd gaan worden? En wat is de rol van digitalisering in het houdbaar maken van de zorg? Shawna Butler neemt u mee op reis naar de toekomst van de zorg, waarin zij laat zien wat er op dit moment gebeurt op het gebied van innovatie en hoe dit de zorgtoekomst kan veranderen. Daarnaast zal zij haar eigen ervaringen met innovatie beschrijven en de belangrijkste valkuilen rondom innovatie in de zorg belichten. Ook haar huidige project EntrepreNURSE-in-Residence role bij het Radboud UMC komt hierbij onder de aandacht

  • Drs. Jolande Tijhuis studeerde Biologie en Bedrijfskunde, werkte als consultant voor Twynstra en Gudde in profit en non-profit, kreeg diverse carrièremogelijkheden in de private sector, maar koos voor een maatschappelijke functie. Sinds 2011 is ze voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ-instelling Vincent van Gogh in Limburg waar zij als belangrijkste taak heeft om meer dynamiek en vaart in de organisatie te krijgen. Haar brede ervaring en achtergrond komt goed van pas bij de transformatie die de Geestelijke Gezondheidzorg momenteel doormaakt. Het is verandermanagement pur sang.

    Over deze transformatie zal drs. Jolande Tijhuis uitweiden in haar voordracht ter voorbeeld hoe we ook de GGZ weer houdbaar kunnen krijgen.

  • Carla van de Wiel is bestuursvoorzitter van Treant Zorggroep. Met drie ziekenhuislocaties, zeventien woon-zorgcentra, 6.300 medewerkers en 260 medisch specialisten is Treant Zorggroep een van de grootste werkgevers van het Noorden. Als opgeleid verpleegkundige heeft Carla sterke affiniteit met de zorg. “Behulpzaamheid zit in mijn bloed’, zegt ze daar zelf over. Na te hebben gewerkt als planner bij een ambulancedienst, consultant en directeur in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda werd Carla bestuurder van woningcorporatie Vidomes in Delft. In 2015 keerde ze weer terug naar de zorg, bij Treant.

    “Als bestuurder stel ik mezelf en onze organisatie iedere dag de vraag die ook vanavond centraal staat: zijn we klaar voor de toekomst? Artsen en bestuurders werken bij Treant Zorggroep zij aan zij om de veranderingen door te voeren die nodig zijn om goede, bereikbare en betaalbare zorg voor onze regio te behouden”.

  • Hoogleraar betaalbare zorg aan Radboud Universitair Medisch Centrum en wetenschappelijk adviseur Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij werkte eerder voor de Raad voor Volksgezondheid en Zorg en het ErasmusMC, Patrick is een expert in het ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid dat zich richt op het betaalbaar houden van zorg, meer in het bijzonder via de weg van betere kwaliteit van zorg. Hij is (co)-auteur van circa 75 artikelen en andere publicaties. Hij is een regelmatige spreker op (internationale) fora. Patrick is lid van de stuurgroep van de divisie zorg van de OECD en was eerder adviseur voor de EU, WHO op het terrein van strategische zorghervormingen. Hij adviseerde ook de regeringen van Finland, Oostenrijk en Zwitserland over deze zaken. Zijn interessegebieden zijn: strategisch beleid, financiering van zorg, kostenbeheersing, relaties tussen kwaliteit en kosten, winstoogmerk in zorg, geestelijke gezondheidszorg, solidariteit in zorgsystemen en internationaal vergelijkende analyses. Zijn dissertatie bevatte een institutioneel economische analyse van commerciële ziekenhuizen in verschillende landen.

    In deze presentatie gaan we met elkaar op zoek naar de effecten van tien jaar ‘marktwerking’ in de zorg. Daarbij kijken we voorbij het ideologische debat. Toegang, kwaliteit en doelmatigheid: wat gaat goed, wat minder? En kunnen we hiermee de betaalbaarheid van onze zorg ook voor de toekomstige generaties garanderen? Een tour d’horizon in dertig minuten.

  • Prof. dr. Huub Schellekens studeerde geneeskunde in Rotterdam en promoveerde daar in 1980 op onderzoek naar het anti-virale middel interferon. Na zijn promotie werkte hij een aantal jaren als onderzoeker in Rotterdam en Rijswijk. In 1998 werd hij directeur werd van het Gemeenschappelijk Dierenlaboratorium van de Universiteit Utrecht. Tegenwoordig is hij hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie bij de Departementen Innovatiewetenschappen en Farmaceutische wetenschappen. Hij was lid van het College ter Beoordeling van Medicijnen.

    Zijn wetenschappelijke activiteiten liggen vooral op het gebied van medische toepassingen van de nieuwe biotechnologie, vooral wat betreft de ontwikkeling van biologische medicijnen en biosimilars. In de huidige situatie hebben farmaceutische bedrijven veel invloed tot diep in de organisatie van de gezondheidszorg en bevindt het systeem zich in de greep van de industrie. Huub Schellekens geeft uitleg over de knelpunten van het systeem: van onderzoeksfinanciering en het bekostigen van fellows, tot de positie van apothekers en artsen. Hij vertelt hoe wij zelf bij kunnen dragen aan eerlijkere medicijnprijzen voor een verbetering van de houdbaarheid van de zorg.

  • Guus van Montfort heeft na zijn studie econometrie aan de Universiteit Tilburg een lange carrière in de zorg gehad. Na een start bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hij vele jaren werkzaam geweest als onderzoeker/adviseur bij het toenmalige Nationaal Ziekenhuisintsituut, waarvan de laatste 10 jaar als algemeen directeur. Vervolgens is hij 8,5 jaar werkzaam geweest als bestuurder bij zorgverzekeraar Achmea Zog en heeft hij bijna 7 jaar de brancheorganisatie Actiz geleid als bestuursvoorzitter. In dat kader was hij ook lid van het hoofdbestuur van MKB-Nederland en was hij lid van de SER. Als (deeltijd)hoogleraar is hij tevens wetenschappelijk betrokken geweest aan de universiteit van Tilburg, de Erasmusuniversiteit en de laatste 10 jaar aan de Universiteit Twente in Enschede.

    Tijdens het congres zal hij de focus leggen op de steeds toenemende en indringende rol van de cliënt in de zorg. De cliënten nemen steeds meer de regie in eigen hand, zowel in de zorgverlening als in de zorginkoop. Dit impliceert grote veranderingen in de rol van de zorgverlener, de zorgverzekeraar, maar ook zeker de overheid! Van Montfort zal toelichten dat de “nieuwe technologieën” deze ontwikkeling sterk zullen ondersteunen. Kortom de cliënt en de nieuwe “technologieën “ spelen een centrale rol in de houdbaarheid van de zorg in de toekomst.

  • Drs. Eva Piller en dhr. I. (Idius) Felix werken beiden als adviseur voor Zorginstituut Nederland in het project Blockchain in de zorg - "Mijn Zorg Log". De blockchaintoepassing Mijn Zorg Log is één van de innovaties in digitale informatie-uitwisseling voor de langdurige zorg waarbij Zorginstituut Nederland betrokken is. Blockchain is een technologie waarvan wordt gesteld dat het de grootste technologische innovatie is sinds het Internet. Het Zorginstituut verkent wat blockchaintechnologie op de langere termijn kan betekenen voor cliënten en partijen in de zorg.

    Om te ervaren wat het echt betekent als je blockchain in de zorg toepast is de werkende blockchainoplossing ‘Mijn Zorg Log’ gebouwd. Dit geeft inzicht in de mogelijkheden en consequenties voor de gebruikte processen, wet- en regelgeving en technieken in de zorg. Om te toetsen hoe burgers en zorgaanbieders het werken met blockchaintechnologie ervaren is een praktijkproef in de kraamzorg uitgevoerd. Kraamgezinnen en kraamverzorgenden hielden voor de proef de urenregistratie bij met de blockchainoplossing. Zowel de kraamzorgorganisatie als de moeder en de verzekeraar beschikten hiermee allemaal realtime over dezelfde gegevens.

    In hun voordracht zullen de ervaringen en inzichten die het Zorginstituut met het project heeft verworven toegelicht worden. Ze gaan daarbij in op hoe blockchaintechnologie past op eerdere afspraken in de zorg rondom informatie-uitwisseling zoals regie door de cliënt, domein overstijgende zorg en het verminderen van administratieve lasten.

Masterclasses

Positionering van de arts - Mevr. A. (Annette) van Ginkel, communicatieconsultant VvAA (Vereniging van Arts en Auto)

Shared care in het Prinses Maxima Centrum, een best practice - Dr. W.J.E. (Wim) Tissing, kinderoncoloog UMCG

Transformatie van een ziekenhuis met de dokter aan het roer (masterclass) - Dhr. P. (Peter) Bennemeer, bedrijfskundige en Senior Council in Bernhoven

Van grote praktijk naar compact digitaal - Drs. V. (Vladan) Illic, huisarts

Wat kost de zorg? - Dhr. B. (Bert) Hesp, manager inkoop en verzekeringstechniek VvAA (Vereniging van Arts en Auto)

Zorglogistiek in de toekomst, verkrijg inzicht in innovatie! - Dhr. H. (Huub) Zijlstra, Post NL

De financiële toekomst van de jonge arts - Dhr. K. (Klaas-Jan) Koning, financieel adviseur voor medici bij ABN Amro en mevr. J. (Jolanda) Koers, specialist medische, vrije beroepers en DGA's bij ABN Amro

Heb ik een conflict of heeft het conflict mij? - Mevr. J. (Judith) Brevoord, medisch specialist, en mevr. J. (Jeanet) Rink MBA-healthcare, beiden partner van Mediation for Medics

Het medisch specialistisch bedrijf: hoe en wat? - Noord Negentig

Houdbaarheid van de bedrijfsarts, reden tot zorg? - Drs. G. (Geert) Koster, Drs. H. (Hans) Recourt en Drs. J. (Janneke) Valk

Houdbaarheid van de wetenschap - Prof. dr. L. (Lou) de Leij, Dean van de Groningen Graduate Schools

Kostenbewustzijn in de opleiding tot geneeskundig specialist - Mevr. C. (Corry) den Rooyen, onderwijskundige en projectleider Bewustzijnsproject

Peer support: De houdbaarheid van de arts - Prof. dr. J. (Jan Jaap) Erwich, gynaecoloog-perinatoloog en hoogleraar verloskunde UMCG

Foto's

Vorige
Vorige

Seminar: Specialiseren tot op de vierkante millimeter: De generalist in het nauw?

Volgende
Volgende

Congres: Macht, spelregels in de zorg